Kaarsen - Branded By - Van Remoortel

Door het groeiende aanbod aan kaarsen, wordt het steeds moeilijker om een kwalitatieve kaars te kiezen. We krijgen vaak de vraag hoe je een goede kaars van een slechte onderscheidt. Aan het uitzicht van de kaars valt moeilijk op te maken of je al dan niet kwaliteit hebt gekocht.

Van Remoortel heeft een uitstekende reputatie als het gaat om de kwaliteit van kaarsen. We vinden het belangrijk om producten aan te bieden die doen wat beloofd wordt, op een veilige manier. Bekijk hieronder enkele tips om de kwaliteit van kaarsen te herkennen:

Brandduur

Op de verpakking moet de brandduur van de kaars staan. De brandduur wordt grotendeels bepaald door het mengsel en de wiek. Als die goed uitgebalanceerd zijn, brandt ze zoals het moet. Is dat niet zo, dan haalt de kaars de brandduur niet. De brandduur is altijd een indicatie, hij wordt zelden exact gehaald. We kunnen rekenen op een marge van 10%.

Grootte van de vlam

De vlam van de kaars moet voldoende groot zijn. Afhankelijk van de grootte van de kaars ligt de ideale lengte tussen 1 à 1,5cm. Een te lange vlam krijgt vaak een roetstaart en zorgt ervoor dat de ze te snel opbrandt. Een te kleine vlam is overwegend blauw en zorgt uiteraard voor weinig sfeer en warmte.

Kaarsen zorgen letterlijk en figuurlijk voor een warmer interieur. Maar welke passen het best in jouw horecazaak of in je winkel/assortiment?

Gegoten of gedompeld

De kleur van de kaars kan op twee manieren bereikt worden. Enerzijds is er een gedompelde kaars. Deze wordt gemaakt met witte was en wordt achteraf gedompeld in kleurstof om een mooie dekkende kleur te krijgen. Als de kaars opbrandt is de witte binnenkant te zien. Bij een gegoten of rustieke kaars daarentegen wordt het gekleurde vloeistof al voor de productie bij de was gedaan. De gekleurde was wordt bijgevolg in een vorm gegoten waardoor zowel de binnenkant als de buitenkant een mooi kleurtje heeft. De kwaliteit is niet afhankelijk van de gebruikte techniek, maar van de gebruikte grondstoffen.

Soorten kaarsen

Zoals hierboven beschreven, bestaan de ‘gewone’ kaarsen in klassieke glanzende vorm of met een rustieke afwerking. Deze laatste zien er iets verweerder uit, waardoor ze perfect passen binnen een landelijke stijl. De traditionele zijn cilindervormig en bestaan in verschillende hoogtes. Maar daarnaast zijn er nog bolkaarsen en tafelkaarsen. Afhankelijk van de sfeer die je wil creëren kies je beter voor de één of de andere. Door hun elegante vorm en heldere vlam zijn tafelkaarsen perfect voor een feesttafel of als de sfeer intiemer mag zijn.

Daarnaast bestaan er uiteraard ook theelichten, die eenvoudig en makkelijk te combineren zijn in je zaak. Theelichten behoren tot de eenvoudigste en goedkoopste manieren om sfeer te scheppen. Geurkaarsen en drijvende kaarsen zorgen dan weer voor een specialer effect. Ook zelfdovende kaarsen bestaan en worden verkocht in onze cash & carry.

In ons assortiment zitten ook tuinkaarsen en windlichten. Deze zijn voorzien van een dikke lont voor een robuuste vlam. Windlichten zijn oorspronkelijk bedoeld voor het gebruik buiten. De vlam van de kaars moest beschermd worden tegen weer en wind en daarom staat de kaars vaak achter glas. Maar het wordt steeds populairder om ze binnen te plaatsen. Je kan er gerust iets anders inzetten dan een kaars en zo hebben ze een veelzijdig gebruik.

Daarnaast bestaan er ook LED-kaarsen.  Deze werken op een batterijtje en hebben hetzelfde flikkerende effect als een echte kaars, zonder de gevaarlijke vlam. Uiteraard hebben we in ons assortiment heel wat accessoires om je kaarsen in tentoon te stellen.

Bewaren

Een kaars bewaar je best koel, droog, stofvrij en liefst in een zo donker mogelijke ruimte, zodanig dat ze niet kunnen vervormen. Stapel niet te veel kaarsen op elkaar, omdat er dan door het gewicht drukplekken kunnen ontstaan. De wat langere (lange tafel-, doop- en communiekaarsen) kunnen het best hangend, in schappen of in lades worden bewaard.

Bezoek onze drie grootste standhouders met kaarsen:

 • Van Remoortel – Wenzel (stand F07)
  • Traditionele kaarsen, zowel glanzend als rustiek
  • Theelichten en waterkaarsen
  • Windlichten en buiten kaarsen
  • Led-kaarsen
 • Branded By (stand B11)
  • Traditionele kaarsen, zowel glanzend als rustiek
  • Theelichten en waterkaarsen
  • Windlichten en buiten kaarsen
 • Wiedemann (rechtover Deltas F02). De diverse typeskaarsen vind je bij Van Remoortel – Wenzel en Branded By. Bij Wiedemann vind jevoornamelijk traditionele cilindervormige kaarsen.
  • Traditionele kaarsen, voornamelijk rustiek